Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Her 3 Yetişkinden 1’i Hipertansiyon Hastası!

Sağlık 25.06.2025 - 11:21, Güncelleme: 25.06.2025 - 11:21
 

Her 3 Yetişkinden 1’i Hipertansiyon Hastası!

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Kaplan: “Belirti vermeden ilerliyor, kalp krizinden felce kadar birçok ciddi riski beraberinde getiriyor.”
Modern yaşamın stresi, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik, hipertansiyonu (yüksek tansiyonu) günümüzün en yaygın ve tehlikeli sağlık sorunlarından biri haline getirdi. Türkiye’de her üç yetişkinden biri yüksek tansiyon hastası olmasına rağmen, bu kişilerin önemli bir kısmı hastalığın farkında bile değil. Medical Point Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Kaplan, hipertansiyonun genellikle belirti vermediğine dikkat çekerek şu uyarıda bulundu: “Hipertansiyon bu nedenle ‘sessiz katil’ olarak adlandırılır. Zamanında fark edilmez ve kontrol altına alınmazsa; kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği gibi hayati sonuçlara yol açabilir.” Hipertansiyonun Başlıca Risk Faktörleri ·        Ailede hipertansiyon öyküsü ·        Yüksek tuz tüketimi ·        Fazla kilo (obezite) ·        Hareketsiz yaşam tarzı ·        Yoğun stres ·        Sigara ve alkol kullanımı ·        İleri yaş Dikkat Edilmesi Gereken Olası Belirtiler Her zaman görülmese de şu belirtiler yüksek tansiyonun habercisi olabilir: ·        Ense kökünde ağrı ·        Çarpıntı ·        Baş dönmesi ·        Görme bozuklukları ·        Nefes darlığı Doç. Dr. Kaplan: “Tansiyonunuzu Haftada Bir Ölçün” Hipertansiyonun erken tanısı için düzenli ölçümün önemine değinen Doç. Dr. Kaplan, şu öneride bulundu: “Haftada bir kez bile tansiyonunuzu ölçmek, erken tanı açısından hayati önem taşır. Özellikle 40 yaş üstü bireylerin bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor.” Sağlıklı Yaşamla Tansiyonu Kontrol Altına Almak Mümkün Hipertansiyonla mücadelede en etkili yöntem, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemektir: ·        Tuz tüketimini azaltmak ·        Düzenli egzersiz yapmak ·        Sigara ve alkolden uzak durmak ·        İdeal kiloyu korumak ·        Stresten kaçınmak Tedaviyle Kontrol Altına Alınabiliyor Doç. Dr. Kaplan, hipertansiyonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguluyor. Yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra, hekim kontrolünde kullanılan ilaçlarla tansiyon değerlerinin normal aralıklara çekilebildiğini belirtiyor. Ancak tedavi sürecinin ömür boyu sürebileceği unutulmamalı. Farkında Ol, Ölç, Korun! Toplumda hipertansiyon farkındalığının artırılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı: “Tansiyonunuzu ölçmek yalnızca birkaç dakikanızı alır ama hayatınızı kurtarabilir. Sağlıklı beslenme, günlük en az 30 dakikalık egzersiz ve stresten uzak bir yaşam; hipertansiyonla mücadelede en etkili yöntemlerdir.”
Medical Point Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Kaplan: “Belirti vermeden ilerliyor, kalp krizinden felce kadar birçok ciddi riski beraberinde getiriyor.”

Modern yaşamın stresi, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik, hipertansiyonu (yüksek tansiyonu) günümüzün en yaygın ve tehlikeli sağlık sorunlarından biri haline getirdi. Türkiye’de her üç yetişkinden biri yüksek tansiyon hastası olmasına rağmen, bu kişilerin önemli bir kısmı hastalığın farkında bile değil.

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Kaplan, hipertansiyonun genellikle belirti vermediğine dikkat çekerek şu uyarıda bulundu:

“Hipertansiyon bu nedenle ‘sessiz katil’ olarak adlandırılır. Zamanında fark edilmez ve kontrol altına alınmazsa; kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği gibi hayati sonuçlara yol açabilir.”

Hipertansiyonun Başlıca Risk Faktörleri

·        Ailede hipertansiyon öyküsü

·        Yüksek tuz tüketimi

·        Fazla kilo (obezite)

·        Hareketsiz yaşam tarzı

·        Yoğun stres

·        Sigara ve alkol kullanımı

·        İleri yaş

Dikkat Edilmesi Gereken Olası Belirtiler

Her zaman görülmese de şu belirtiler yüksek tansiyonun habercisi olabilir:

·        Ense kökünde ağrı

·        Çarpıntı

·        Baş dönmesi

·        Görme bozuklukları

·        Nefes darlığı

Doç. Dr. Kaplan: “Tansiyonunuzu Haftada Bir Ölçün”

Hipertansiyonun erken tanısı için düzenli ölçümün önemine değinen Doç. Dr. Kaplan, şu öneride bulundu:

“Haftada bir kez bile tansiyonunuzu ölçmek, erken tanı açısından hayati önem taşır. Özellikle 40 yaş üstü bireylerin bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor.”

Sağlıklı Yaşamla Tansiyonu Kontrol Altına Almak Mümkün

Hipertansiyonla mücadelede en etkili yöntem, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemektir:

·        Tuz tüketimini azaltmak

·        Düzenli egzersiz yapmak

·        Sigara ve alkolden uzak durmak

·        İdeal kiloyu korumak

·        Stresten kaçınmak

Tedaviyle Kontrol Altına Alınabiliyor

Doç. Dr. Kaplan, hipertansiyonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguluyor. Yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra, hekim kontrolünde kullanılan ilaçlarla tansiyon değerlerinin normal aralıklara çekilebildiğini belirtiyor. Ancak tedavi sürecinin ömür boyu sürebileceği unutulmamalı.

Farkında Ol, Ölç, Korun!

Toplumda hipertansiyon farkındalığının artırılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tansiyonunuzu ölçmek yalnızca birkaç dakikanızı alır ama hayatınızı kurtarabilir. Sağlıklı beslenme, günlük en az 30 dakikalık egzersiz ve stresten uzak bir yaşam; hipertansiyonla mücadelede en etkili yöntemlerdir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve radikalgazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.