Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Lenfoma artık tedavi edilebiliyor!

Gündem 22.07.2025 - 11:37, Güncelleme: 22.07.2025 - 11:37
 

Lenfoma artık tedavi edilebiliyor!

Medical Point Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Eser, halk arasında “lenf bezi kanseri” olarak bilinen lenfomanın, erken tanı sayesinde büyük ölçüde kontrol altına alınabildiğini söyledi.
Lenfoma nedir? Lenfoma, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezlerindeki lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkan bir kanser türü. Başlıca iki tipi bulunuyor: Hodgkin Lenfoma ve Hodgkin Dışı Lenfomalar. Dikkat! Bu Belirtiler Önemli Doç. Dr. Ali Eser, lenfomanın sinsi ilerlediğine dikkat çekerek şu belirtilere karşı uyarıyor: ·        Boyun, koltuk altı veya kasıkta ağrısız şişlik ·        Gece terlemeleri ·        Nedensiz kilo kaybı ·        Sürekli yorgunluk, halsizlik ·        Kaşıntı veya ciltte döküntü ·        Sebepsiz yüksek ateş Bu şikâyetlerin birkaç haftadan uzun sürmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Eser, “Ne kadar erken tanı koyarsak, tedavi şansı o kadar yüksek oluyor” dedi. Tedavide Yüz Güldüren Gelişmeler Lenfoma tanısı; kan tahlilleri, görüntüleme yöntemleri ve biyopsi ile konuluyor. Tedavi planı ise hastalığın türüne ve evresine göre belirleniyor. Dr. Eser, günümüzde kemoterapiye ek olarak uygulanan immünoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve bazı hastalarda kullanılan kök hücre nakli sayesinde iyileşme oranlarının oldukça arttığını söyledi. Ayrıca, son yıllarda geliştirilen CAR-T hücre tedavisi gibi yenilikçi yöntemler, bazı ileri evre hastalar için de umut vadediyor. “Belirtileri Göz Ardı Etmeyin” Toplumda lenfoma farkındalığının artırılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Eser, şu çağrıda bulundu: “Lenfoma artık tedavi edilebilen bir hastalık. Ama bunun ilk şartı, erken fark edilmesi. Belirtileri göz ardı etmeyin ve düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.”  
Medical Point Gaziantep Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Eser, halk arasında “lenf bezi kanseri” olarak bilinen lenfomanın, erken tanı sayesinde büyük ölçüde kontrol altına alınabildiğini söyledi.

Lenfoma nedir?

Lenfoma, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezlerindeki lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkan bir kanser türü. Başlıca iki tipi bulunuyor: Hodgkin Lenfoma ve Hodgkin Dışı Lenfomalar.

Dikkat! Bu Belirtiler Önemli

Doç. Dr. Ali Eser, lenfomanın sinsi ilerlediğine dikkat çekerek şu belirtilere karşı uyarıyor:

·        Boyun, koltuk altı veya kasıkta ağrısız şişlik

·        Gece terlemeleri

·        Nedensiz kilo kaybı

·        Sürekli yorgunluk, halsizlik

·        Kaşıntı veya ciltte döküntü

·        Sebepsiz yüksek ateş

Bu şikâyetlerin birkaç haftadan uzun sürmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini vurgulayan Dr. Eser, “Ne kadar erken tanı koyarsak, tedavi şansı o kadar yüksek oluyor” dedi.

Tedavide Yüz Güldüren Gelişmeler

Lenfoma tanısı; kan tahlilleri, görüntüleme yöntemleri ve biyopsi ile konuluyor. Tedavi planı ise hastalığın türüne ve evresine göre belirleniyor.

Dr. Eser, günümüzde kemoterapiye ek olarak uygulanan immünoterapihedefe yönelik ilaçlar ve bazı hastalarda kullanılan kök hücre nakli sayesinde iyileşme oranlarının oldukça arttığını söyledi. Ayrıca, son yıllarda geliştirilen CAR-T hücre tedavisi gibi yenilikçi yöntemler, bazı ileri evre hastalar için de umut vadediyor.

“Belirtileri Göz Ardı Etmeyin”

Toplumda lenfoma farkındalığının artırılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Eser, şu çağrıda bulundu:

“Lenfoma artık tedavi edilebilen bir hastalık. Ama bunun ilk şartı, erken fark edilmesi. Belirtileri göz ardı etmeyin ve düzenli sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve radikalgazete.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.